VIDEO | Memorandum semnat de Iohannis pentru implemetarea tehnologiei nucleare SMR/ Primul reactor modular mic poate să funcţioneze în 2028 sau 2029

Publicat: 08/11/2023, 14:45
Actualizat: 08/11/2023, 16:26

Aflat într-o vizită de lucru în capitala Belgiei, acolo unde s-a întâlnit cu premierul Alexander De Croo, președintele Klaus Iohannis a semnat un memorandum cu oficialul belgian privind implementarea tehnologiei reactoarelor nucleare care utilizează neutroni rapizi răciți cu plumb topit.

Memorandumul semnat miercuri între instituțiile de profil din Belgia, România, Italia și SUA are drept scop facilitarea implementării tehnologiei nucleare în ce privește dezvoltarea reactorilor mici si modulari rapizi, răciţi cu plumb (SMR-LFR), între următoarele entităţi active în domeniul energiei nucleare:

„RATEN (Regia Autonomă de Tehnologii pentru Energia Nucleară – din Mioveni, Argeş), ANSALDO NUCLEARE S.P.A. (din Genova, Italia) şi ENEA (Agenţia Naţională Italiană pentru Tehnologii Noi, Energie şi Dezvoltare Economică Durabilă) – parteneri în cadrul consorţiului FALCON, precum şi SCK CEN (Centrul de Studii privind Energia Nucleară – din Mol, Belgia) şi WESTINGHOUSE ELECTRIC COMPANY LLC (din statul Delaware, SUA) – alţi doi jucători cu experienţă în tehnologia reactorilor rapizi răciţi cu plumb (tehnologia LFR / (Lead-cooled Fast Reactor)”, precizează Administraţia Prezidenţială.

În domeniul energiei, mă bucur că a fost încheiat astăzi și un Memorandum de înțelegere privind tehnologia reactoarelor nucleare cu neutroni rapizi răciți cu plumb topit între instituțiile de profil din România și Belgia, respectiv alte trei instituții din Italia și Statele Unite, a spus la Bruxelles președintele Klaus Iohannis.

Întrebat și despre momentul în care am putea vedea primul reactor nuclear din România care să utilizeze tehnologia SMR, președintele Iohannis a precizat că am putea vedea asta în 2028 sau 2029, cu mențiunea că în primul rând tehnologia trebuie să fie sigură.

„În practică, noi credem că, în România, primul reactor modular mic, primul SMR, poate să funcționeze poate în 2028 sau 2029. Mai repede nu este realist să așteptăm ceva practic, dar, având în vedere, complexitatea tehnologiei despre care vorbim, cred că este un cadru destul de ambițios. Este cunoscut că, în zona de reactor nuclear, cercetarea este complicată și cred că un element important este securitatea acestor reactoare și, pentru a garanta o securitatea foarte, foarte bună, cercetarea, evident, va trebui să dureze un pic mai mult. Nu vorbim de un simplu transfer din uzul militar în uzul civil, fiindcă solicitările sunt, cum este ușor de înțeles, diferite și pretențiile de securitate, fezabilitate, sustenabilitate, sunt specifice domeniului energeticii civile”, a adăugat președintele Klaus Iohannis.

„Demonstrarea etapizată a tehnologiei LFR va necesita construcţia şi operarea unor instalaţii experimentale de suport si reactoare de demonstrare. Demonstratorul ALFRED (Advanced LFR European Demonstrator) și infrastructura experimentală de pe  platforma Institutului de Cercetări Nucleare de la Piteşti – Mioveni (cu instalaţiile ATHENA şi CHEMLAB – aflate în construcţie şi alte patru în curs de contractare prin Programul POCIDIF) reprezintă repere-cheie luate în considerare în cadrul acestui MOU şi al viitorului parteneriat, plasând astfel România în prima linie a dezvoltatorilor de tehnologii nucleare de noua generaţie”, mai precizează Palatul Cotroceni.

Iohannis a vizitat Centrul Belgian de Cercetare Nucleară

Încântat să-l cunosc pe directorul general Peter Baeten și pe cercetătorii români care lucrează aici și care dezvoltă tehnologii nucleare sigure pentru energie, uz medical și combaterea schimbărilor climatice, a scris Klaus Iohannis pe o rețea de socializare.

Cronologia proiectului de la Doicești

Termocentrala de la Doiceşti – vedere exterioară.(1952), sursa: „Fototeca online a comunismului românesc”/ Muzeul de Istorie a Partidului, cota: 182/1952

România, prin compania de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, este prima tara din Europa si a doua după Statele Unite ale Americii care face primii pași pentru implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale VOYGR cu 6 module și o putere instalată de 462 MWe. Se estimează că centrala NuScale cu 6 module va asigura cca. 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

În decembrie 2022, RoPower și NuScale au semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare (FEED) pentru primul SMR din România, care include evaluarea impactului asupra mediului și investigația geotehnică de subsol, evaluarea amplasamentului preferat, fosta termocentrală de la Doicești și estimareaa costurilor specifice proiectului.

Despre acest proiect este așteptat să vorbească și John Kerry, reprezentantul special al preşedintelui SUA pe probleme climatice, care va participa la summitul de la București al Inițiativei Celor Trei Mări, din 6 – 7 septembrie

Compania Națională Nuclearelectrica SA este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

SNN operează prin Centrala Nucleară Cernavodă două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și a finalizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziția unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susținerii proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Klaus Iohannis, despre aderarea la Schengen: Există puține variante, ori intră România și Bulgaria ori nu intră niciunul

Nicolae Ciucă: Salut decizia CE de a recomanda începerea negocierilor de aderare pentru Moldova şi Ucraina

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Inundații în Spania. Ultimele cuvinte ale unor români către fiica lor: „Sună la 112, nu...
Ginerele lui Gigi Becali și 'Distrugătorul de femei' s-au încins de la o tipă! Patroana...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
"Un deceniu de mediocritate politică și o campanie dezolantă". Crin Antonescu analizează prestația principalilor candidați...
Primele imagini din penthouse-ul în care urmează să se mute Culiță Sterp cu Daniela Iliescu
Două tinere s-au înecat pentru că au refuzat să poarte veste de salvare, ca să...
Americanii își cumpără buncăre, în așteptarea rezultatului alegerilor prezidențiale. Vânzările au explodat în ultimele luni
Ninge săptămâna viitoare în România! Pe ce dată vin ninsorile, potrivit meteorologilor Accuweather
Cum să scapi de febră în doar câteva minute. Remediul țigănesc vechi, ideal pentru a...
Trei români din Spania, Gabi, Dana și fiica lor, Alex, găsiți morți într-un garaj. În...
Ultimele cuvinte ale celor doi români luați de ape în Valencia! Cutremurător ce i-au spus...
6 români au fost găsiți în Valencia, iar alți 5 ar putea fi morți: „Nu...
TOP 5 – 'Spărgătoarele de căsnicii' din showbiz-ul românesc
Mai are dreptul polițistul să îți dea amendă, dacă refuzi să semnezi procesul verbal?
Google a primit o amendă cu 34 de zerouri, mai mare decât toţi banii din...
Ce au văzut pe cerul nopții i-a lăsat MUȚI! Creatura a apărut de nicăieri
Aparatul care se montează obligatoriu pe mașini. Registrul Auto Român (RAR) a făcut anunțul
Cele mai tari bancuri ale românilor. O selecție unică
Ce studii are Ștefăniță Ciucă, singurul fiu al lui Nicolae Ciucă. În ce domeniu lucrează
VIDEO "Doar cinci zile și-a ținut copilașul în brațe". Mort când voia să cumpere un...
VIDEO Unde a dus-o Iancu pe Denisa, după nuntă? "No, ce zici, îți place viitorul,...
Cine era Melania Trump înainte de a deveni Primă Doamnă. O poveste impresionantă despre ambiție
BANCUL ZILEI. Șeful intră furios pe ușă și îl prinde pe Bulă în flagrant, cu...
Ultima graniță a rușinii față de corpul care cedează și poveștile pe care nimeni nu...